Kontinjoki

KONTINJOKI - VIRTAA ELÄMÄÄN

Kontinjoen seudun kylät ry rekisteröitiin vuonna 2002. Yhdistys toimii Kontinjoen, Korholanmäen ja Parkuan kylien alueella. Nämä kolme kylää kuuluvat Kontinjoen koulupiiriin. Alue on Sotkamon länsiosaa ja sitä rajoittaa pohjoisessa Nuasjärvi, idässä Mondo Mineralsin kaivos ja etelässä Parkuan vaarat. Kontinjoella toimintamme piirissä on talouksia, jotka sijaitsevat Kajaanin puolella.


MAALLA JA LÄHELLÄ KAUPUNKIA


Alueen keskustana pidetään Kontinjoen koulun ja Kauppakontin kiinteistön seutua. Siitä on matkaa Kajaaniin noin 12 km ja Sotkamon keskustaan 30 km. Kylien halki kulkee kuutostie Sotkamon ja Kajaanin välillä, sekä siitä erkaneva Parkuantie, joka menee Tuhkakylän halki Rautavaaran suuntaan.

 

TOIMIVA KOULU - NUOREKAS KYLÄ

Kylillä vuonna 1997 tehdyn kartoituksen mukaan alueella on 150 taloutta ja lähes 500 asukasta. Asukasmäärä on edelleen lisääntynyt. Kylien väestörakenne on hyvä, ja alueella asuu paljon nuoria perheitä. Vuonna 1997 kootun aineiston mukaan 44 prosenttia asukkaista on alle 34-vuotiaita. Kylälle ovat palanneet takaisin juurilleen sekä nuoret aikuiset että eläkeläiset, mutta muuttajien joukossa on myös muualta kotoisin olevia asukkaita. Kontinjoen koulussa on kolme opettajaa ja noin 50 oppilasta. Koululla toimii kiertävä päiväkoti ja iltapäiväkerho.

Suurin osa asukkaista käy työssä Kajaanissa. Varsinkin Korholanmäellä ja Parkualla on maatalousyrittäjyyttä. Muita yrityksiä ovat muun muassa sahausyritys, mökkejä vuokraava yritys, riista- ja kalasäilykkeitä valmistava yritys, moottorikelkka- ja matkailuyritys, metallialanyritys sekä kuljetusyritys.

 

LUONTOA VESISTÖN ÄÄRELLÄ

Kylien luonto on monimuotoista. Alueella on suota, lehtojensuojelualueita ja vaaramaisemia. Kontinjoki virtaa kylän länsiosassa Kontinjärvestä Nuasjärveen, jonka rannalla on paljon vapaa-ajan asutusta. Nuasjärven alueelle on tehty rantakaava. Alueella on myös muutamia lampia. 1700-luvulla alueella on poltettu tervaa. Kontinjoen jokitörmästä on löytynyt kampakeraamisen ajan työkaluja.

Kyläyhteisö on kehittyvä ja virkeä. Ihmiset ovat avoimia ja kylän henki on positiivinen. Uudet kyläläiset otetaan hyvin vastaan. Kylällä löytyy runsaasti talkoohenkeä.

TALKOILLA LOHIKEITTOA

Suurin vuosittainen tapahtuma on ollut Kainuun Soudun taukopaikan järjestäminen Korholanmäen rannassa. Kyläläiset ovat keittäneet ja tarjoilleet talkoilla keittoruoan yhteensä noin tuhannelle hengelle, huviretkisarjan soutajille ja yleisölle. Muuta kylän toimintaa on muun muassa talvinen ulkoilupäivä ja yhteistyö koulun kanssa. Koulun läheisyydessä on kahden kilometrin luontopolku. Talvella polulla ja Perkkiölammen maastossa on neljän metrin levyinen ja noin 7 kilometrin mittainen latuverkosto.

 

Kalenteri