Kotila

 

VUODEN KAINUULAINEN KYLÄ 2001
Kotilan kehittäjät ry kyläyhdistys perustettiin vuonna 1990 yhdistämällä Latvan ja Kotilan maamiesseurat sekä maa- ja kotitalousnaiset sekä Kotilan kylätoimikunta. Kylätoiminta on ollut sen jälkeen aktiivista. Työ sai tunnustusta vuonna 2001, jolloin Kotila valittiin vuoden Kainuulaiseksi kyläksi. Kylätoiminnassa ja hankkeissa on panostettu erityisesti vanhusten arjessa selviytymiseen. Myös raha-automaattiyhdistys on rahoittanut kylän hankkeita.

LUMI JA RINTEET ELINKEINONA
Kotilan kylän ydin on Paljakan matkailukeskus, joka on tarjonnut työtä, yrittämismahdollisuuksia ja palveluita kyläläisille. Matkailukeskuksen päätoimintoja ovat laskettelurinteet ja kunnan omistama Paljakkatalo, josta löytyy hyvät puitteet liikuntaan ja elokuvien katseluun. Nuoria perheitä on muuttanut kylälle ja uusia talojakin on rakennettu. Kotilassa olikin vuosituhannen vaihteessa varsinainen vauvabuumi. Kylällä peruspalveluina ovat kyläkauppa, taksi ja kaksi vuotta sitten perustettu Paljakan ryhmäperhepäiväkoti. Nuorille Paljakka on tarjonnut hyvät talviharrastusmahdollisuudet aivan kotinurkilla. Jatkossakin Paljakka on avainasemassa kylän kehittymisedellytyksissä ja yleensä koko kylän elävänä pysymisessä.

SUKSIMESTARIEN KYLÄ
Kotilan kylähistorian merkkipaaluihin kuuluu laajamittainen puusuksien valmistus, joka oli merkittävä elinkeino kyläläisille puolen vuosisadan ajan 1800-luvun lopun ja 1900 luvun alun aikoihin. Toimeliaimpina vuosina Kotilasta lähti pääasiassa Oulun ja Kajaanin markkinoille parisen tuhatta suksiparia, ehkä ylikin. Suksimestarien kylähistoria löytyy Kotilan kyläkirjasta, johon kannattaakin tutustua. Sattumaa tai ei, talviset harrastukset hiihto ja mäenlasku ovat jälleen Kotilan kylän ihmisten tulonlähteenä.

KYLÄINFO

  • Asukasluku hieman yli 200
  • Vapaa-ajan asuntoja noin 200TUTUSTU NÄIHIN

  • Paljakan matkailukeskus
  • Paljakan luonnonpuisto ja polut
  • Kotilan kyläkauppa
  • Metsäntutkimuslaitoksen tutkimusasema
  • Pirunkirkko
  • Kotoisasti Kotilasta – kyläkirjaKotilan kauppa

Kalenteri