Uutiskirje ei näy oikein? Katso uutiskirje selaimessa.

 

2.9.2021

Hyvä OLKA Kainuu Uutiskirjeen tilaaja

OLKA Kainuu Uutiskirjeessä tiedotamme ajankohtaisesta OLKA toiminnasta.

Julkaisemme Uutiskirjeen noin neljä kertaa vuodessa.

Uutiskirjeen 3/2021 sisältö:

  • ILONA-sairaalavapaaehtoistoiminnan valmennus
  • TOIVO-vertaistukivalmennus
  • Toivo-vertaistukisovellus on nyt julkaistu
  • Tulevaa toimintaa OLKA-pisteellä
  • Tullaan tutuiksi
  • Tule mukaan OLKA-vapaaehtoiseksi

 


 

ILONA-sairaalavapaaehtoistoiminnan valmennus

Aika: 19.10.2021 klo 16–20.00
Paikka: Etänä Teamsilla

ILONA-valmennus sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan vapaaehtoisena sairaalassa. Koulutetut vapaaehtoiset voivat toimia esimerkiksi aula-avustajina tai juttukavereina. Vertaistukivalmennuksen käyneet voivat toimia Ilona-valmennuksen jälkeen vertaistukijana sairaalassa. Tutustu Vapaaehtoisen polkuun OLKAssa.

Tee hakemus ILONA-valmennukseen viimeistään perjantaina 15.10.2021. Valmennus on maksuton.


 

Iso kuva

TOIVO-vertaistukivalmennus

Valmennus järjestetään neljänä ilta:

Alustava aikataulu:
22.11.2021, 29.11.2021, 2.12.2021 ja 9.12.2021 aina klo 16:30–20.00.

Toteutus verkkovalmennuksena Teamsilla, liittymislinkki lähetetään valmennukseen valituille. Mikäli koronatilanne sallii, järjestämme osan tapaamisista ns. luokkahuonevalmennuksena.

Toivo-vertaistukivalmennus sopii niin uusille kuin kokeneillekin vertaistukijoille. Valmennus koostuu neljästä tapaamiskerrasta ja niihin liittyvistä ennakkotehtävistä. Valmennus on maksuton. Valmennukseen otetaan 15 henkilöä. Valmennuksen toteutuminen edellyttää vähintään 10 osallistujaa.

Tee hakemus viimeistään 8.11.2021.


 

Iso kuva 

Toivo-vertaistukisovellus on nyt julkaistu

OLKA-toiminta pääkaupunkiseudulla (yhteistyössä HUS ja EJY ry) on kehittänyt valtakunnallisen vertaistukisovelluksen, joka on nyt ladattavissa maksutta sovelluskaupoista. Sovelluksessa tarjotaan vertaistukea matalalla kynnyksellä chat-keskusteluiden ja Internet-puheluiden välityksellä. Tällä hetkellä sovelluksessa vertaistukijoita on Sydänliitosta, Syöpäjärjestöistä, Hengitysliitosta, Parkinsonliitosta, Leijonaemoista ja 22q11Finlandista. Syksyn aikana joukko laajenee useisiin eri sairaus- ja vammaryhmiin. Sovelluksen vahvuus on ajattomuus ja maantieteellisten rajojen puuttuminen. Vertaistukijoiden auttaminen ei ole sidottu tiettyyn ajankohtaan eikä paikkaan, jonne sekä vertaistukijan ja avun hakijan tulisi saapua.

Haluaisiko yhdistyksenne mukaan sovellukseen tai tarvitsisiko henkilökuntanne lisätietoa vertaistuesta verkossa? Pyydä vertaistukisovelluksen esittelyä!

Esittelemme mielellämme sovellusta yhdistyksellenne tai osastollenne. Yhdistysesittelyissä voimme kartoittaa, sopisiko sovellus yhdistyksenne toimintaan ja yhdistyksenne vertaistukijat sovelluksen vertaistukijoiksi. Osastojen esittelyissä voimme lisätä osastonne henkilökunnan tietoutta sovelluksen tarjoamista mahdollisuuksista ja kertoa, kuinka henkilökunta voi jatkossa suositella sovellusta sairaalan potilaille. Esittelyt pidetään Teams-esittelyinä ja ne voidaan yhdistää osastotuntiin, yhdistyksen hallituksen kokoukseen tai vertaistukijoiden tapaamiseen. Esittelypyynnöt: toivo@olkatoiminta.fi.

Lisätietoja: Kaisa Kauhanen, asiantuntija, kaisa.kauhanen@ejy.fi,
p. 050 382 7711.


 

 

Tulevaa toimintaa OLKA-pisteellä

OLKA-piste tarjoaa tietoa yhdistysten ja sairaalan tukimuodoista, yhdistysten ja sairaalan yksiköiden teemapäiviä, tietoa vertaistuesta ja vertaistuen välitystä ja aikaa kohdata kasvokkain.

Tulevia teemapäiviä:

  • 7.9.2021 PCOS-viikko, Gynekologinen potilasjärjestö Korento ry.
  • 8.9.2021 Keliakiaviikko, Kainuun Keliakiayhdistys ry.
  • 4.-9.10.2021 ILONA-viikko. ILONA-viikon tapahtuma 5.10.
  • 6.10.2021 Maailman CP-päivä, Suomen CP-liitto ry.

OLKA-pisteeltä voi tavoittaa yhdistysten vapaaehtoisia tai OLKAn työntekijöitä. OLKA-pisteellä ei kuitenkaan ole jatkuvaa päivystystä. Pisteen materiaaliin voi tutustua myös ilman vapaaehtoisten tai OLKAn työntekijöiden läsnäoloa.

Kainuun uuden sairaalan OLKA-piste sijaitsee infon ja kahvion läheisyydessä. Lähin käynti pääovesta F1.


 

Iso kuva

Tullaan tutuiksi

Hei! Olen Salme, ja toimin OLKA-vapaaehtoisena Kainuun keskussairaalassa. Vapaaehtoistyö on ollut osa elämääni vuosien, jopa vuosikymmenien, ajan. OLKA-toiminta on Kainuussa vielä alussa, mutta olen päivystänyt juttuseurana sairaalan kuntoutuskadulla, ja ollut potilaiden käytettävissä heidän niin halutessaan. Myös OLKA-pisteellä olen päivystänyt.

Parasta toiminnassa on ollut, että se perustuu vapaaehtoisuuteen ja saadaan tarvittava valmennus tehtäviin. Muiden vapaaehtoisten ja kouluttajien kanssa on ollut antoisaa. Toiminta on laittanut pohtimaan asioita laajemmassa kuvassa sekä omaa valmiutta vapaaehtoistyöhön ja sen mahdollisuuksiin. Koen vapaaehtoistyön antoisaksi ja elämään eri sisältöä antavaksi positiivisessa mielessä.

Vapaaehtoistyötä harkitsevalle haluaisin sanoa, että rohkeasti vain tarttumaan uusiin haasteisiin ja kouluttautumaan, jos tuntee kiinnostusta olemaan vaikkapa "kuuntelevina korvina" potilaille. Vapaaehtoisille tulee olemaan yhteisiä tapaamisia ja kokemusten vaihtoa.  Myös toisiin vapaaehtoisiin voi olla halutessaan yhteydessä.

Vapaaehtoistehtävissä vaitiolovelvollisuus on automaattista, jota tulee kunnioittaa ja noudattaa. Vaitioloa haluan eritoten korostaa. Näin toimiessa pysyy luottamus puolin ja toisin. Mikäli koulutusten jälkeen tuntuu, ettei tämä ole minun hommaani, niin kukaan ei painosta alkamaan vapaaehtoiseksi.

Me ihmiset olemme kaikki yksilöitä ja jokainen tekee omat ratkaisut minkä parhaaksi näkee. Ei muuta kuin tsemppiä ja suunta osaksi vapaaehtoistyön antoisaa porukkaa ❤️.

terveisin Salme, OLKA-vapaaehtoinen


 

 

Tule mukaan OLKA-vapaaehtoiseksi

Vapaaehtoistoiminta kuuluu OLKA®-toimintaan ja sen tarkoituksena on antaa iloa, tukea ja toivoa potilaille ja heidän läheisilleen. Toiminta on luottamuksellista.

Vapaaehtoisvuorot ovat pääosin arkisin päiväsaikana. Joitakin tehtäviä on mahdollista tehdä illalla ja viikonloppuisin. Kaikki vapaaehtoset valmennetaan tehtävään.

OLKAn sairaalavapaaehtoistoimijan tehtäviä ovat mm. TOIVO-vertaistukihenkilötoiminta sekä ILONA-palvelu (mm. juttukaveri, aula-avustaja, leikkikaveri ja esiintyjä). Vertaistukihenkilöllä on omakohtainen kokemus sairaudesta tai vammasta. ILONA-sairaalavapaaehtoisena sekä OLKA-pisteen päivystäjänä voi toimia ilman omakohtaista kokemusta sairastumisesta tai vammautumisesta.

Vapaaehtoistyö ei korvaa ammattilaisten työtä eikä ota kantaa hoidollisiin asioihin, vaan toimii potilaan tukena.

Lue lisää ja tee hakemus


 

Iso kuva

OLKA Kainuu yhteystiedot:

Seija Heikkinen, OLKA Kainuu, OLKA-koordinaattori, puh. 050 336 6034 tai seija.heikkinen@kainuunkylat.fi

Jari Vierimaa, OLKA Kainuu, verkostokoordinaattori, puh. 044 062 8400 tai jari.vierimaa@kainuunkylat.fi

OLKA Vastaavat KAKS:

Minna Mäkäräinen, kuntoutusohjaaja, puh. 044 797 0170
minna.m.makarainen@kainuu.fi

Leena Vuorenmaa, palveluesimies, puh. 044 750 2531
leena.vuorenmaa@kainuu.fi

Lisätietoja OLKA-toiminnasta:

OLKA Kainuu  tai valtakunnallinen OLKA-toiminta

 


Tilaa/ peruuta OLKA Kainuu uutiskirje | Rekisteriseloste | Seuraa meitä Facebookissa

 

 

 

02.09.2021