Retkeily

Jonkerissa on erinomaiset mahdollisuudet retkeilyyn. Jongunjoki on vuosia ollut suosittu ja monissa julkaisuissa kiitelty kanoottiretkeilykohde. Lähtöpaikalla jokisuussa Jonkerinjärvellä on asianmukaiset veneiden ja kanoottien laskupaikat sekä lyhytaikaiseen oleskeluun tarkoitetut luppokota ja nuotiopaikka nuotiopuineen.

Kanoottiretkeilystä saa lisätietoja alan matkailuyrittäjiltä, joilta saa vuokrata kanootteja sekä muita varusteita ja muuta tarvittavaa palvelua.

Kylällä on lisäksi erinomaisia polkureitteijä, joita pitkin on mahdollisuus patikoida pitempiäkin vaelluksia. Kieverrysjärvien ympäri kiertää erinomainen retkeilypolku, joka sopii perheretkeilyyn aina perheen pienimpiä myöten. Polku kiertelee pääosan hakkaamattomassa metsässä järvien rantoja noudatellen. Suot on pitkostettu. Polun varrella on hyvin varustettu nuotiopaikka lähellä lähtöpaikkaa sekä toinen nuotiopaikka parin kilometrin päässä. Tällä nuotiopaikalla on myös laavu. Polun lähtöpaikalle on opastus Lieksantieltä: Kieverrysjärvet.

Jonkerinsuon luonnonsuojelualueen läpi johtavalle polulle voi lähteä useammasta kohti. Peuranpolun lähtöpaikka on Jongunjoen yli johtavan ns. Teijon sillan läheisyydessä. Polulle voi lähteä ajamalla Lieksantietä opasteen Jonkerinsalo mukaan Kangasjärven pysäköintipaikalle, jossa opastus. Polulle pääsee lähtemään myös suojelualueen länsipuolelta kulkevalta metsäautotieltä. Polkureitin varrella sijaitsee jylhän kaunis Louhijoen hiidenportti. Hiidenportin yläpuolella on laavu ja nuotiopaikka. Suot on tälläkin polulla pitkostettu. Tällä polkureitillä on mahdollisuus tehdä päiväretki luonnonsuojelualueen läpi ja käydä ihailemassa hiidenporttia tai tehdä pitempi vaellus etelään Teijon lähtöpaikalta tai pohjoiseen luonnonsuojelualueen jälkeen. Polkua piisaa.

Jonkerin kuuluessa Nurmeksen kuntaan kulkivat jonkerilaiset asioilleen ns. Kapulatietä pitkin. Myöhemmin tämä tie palveli savotoille kulkemista sekä marjastajia ja metsästäjiä. Metsäautoteiden tultua käyttöön tien käyttö väheni ja hakkuiden yhteydessä se tuhottiin lähes kokonaan. Jäljelle jäi vain soilla olevat lavotukset, joista tie on saanut nimensä ja muutama suoalueella oleva pätkä. Kyläseura piti tien kunnostamista esillä vuosien ajan. Syksyn 2012 aikana Metsähallitus raivasi polun ja kunnosti sen muutoinkin retkeilijöiden kuljettavaan kuntoon. Tie lähtee Nuottivaaran talon pihan takaa ja päättyy Heinävaaralle Mujejärven kylällä. Täältä on yhteys retkeilypolkuihin Mujejärvellä. Toinen lähtöpaikka on Siltakoskelle (Jongunjoen hiidenportille) menevän tien päästä. Siltakoskelta puuttuu silta, joka hankaloittaa tien käyttöä koko pituudelta. Kuivan aikaan joesta pääsee yli kahlaamalla. Joen yli voi mennä Hiidenportin ylikäytävästä ja nousta tielle jokivartta pitkin. Reitti on hankala. Tie ylittää metsäautotien Pienellä Jongunvaaralla sekä mentäessä luonnonsuojelualueelle Suolajoen suunnasta. Näiltä teiltä voi tielle lähteä vaeltamaan. Tiellä ei ole pitkoksia, joten kumikengät on tarpeen kaikilla keleillä. Erittäin hyvin tie sopii marjastajille ja metsästäjille.

Kalenteri