Nähtävyydet ja vapaa-aika

KEMPASVAARA

Kempasvaara on mainittu valtakunnallisesti merkittävien kulttuurimaisemien joukossa.  Sen maisemat ovat monella tavalla ainutlaatuiset. Kempasvaaralla on säilynyt poikkeuksellinen, peltojen ympäröimä useiden talojen ja pihapiirien vaaranlakiyhdyskunta. Ympäristöministeriön "Arvokkaat maisemat-julkaisuun" on Puolangalla kelpuutettu yksi kohde; Joukokylän Kempasvaara.

Kohteesta löytyy näköalatorni, autiotupa (tulisija), grillikatos ja luontopolku.

Opastus; Joukokylästä n. 2 km Suomussalmelle vievää tietä. Käännytään Heinäläntielle, jonka varresta löytyvät opasteet. Katso myös www.ymparisto.fi-joukokyla-Kempasvaara.

 

SUOMEN KAUNEIN LÄHDE

Vuoden 2006 UPM käynnisti "Suomen kaunein lähde" -kilpailun. Kilpailun voittanut lähde löytyi Puolangan Joukokylästä. Lähde on aika suuri ja veden virtaama voimakas.

Ajo-ohje: Joukokylästä Suomussalmelle vievää tietä n. 2 km. Käännytään Heinäläntielle, jota ajetaan 3 km, mistä erkanee Tervajoentie. Tie on metsäsutotie (kohtalaisessa kunnossa). Ajomatka kyseistä tietä 4,5 km, mistä erkanee oikealle metsäkoneen jälki. Lähde sijaitsee noin 100 metrin kävelymatkan päässä lähellä Tervajokea.

 

HEINÄJÄRVEN UIMARANTA

Ajo-ohje: Joukokylästä Suomussalmelle vievää tietä n. 8 km. Rannalta löytyvät kota, puucee, pukukoppi ja tulisija.

 

RUOKOSEN KOTA

Ajo-ohje: Joukokylästä Taivalkoskentietä n. 3 km. Käännytään Suolijärventielle, jota ajetaan n. 2,5 km, mistä löytyy opaste "Ruokosenkota."

 

UKK-REITTI

Joukokylästä kuutisen kilometriä Askankylän ja Pudasjärven suuntaan on Nuottivaaran vanhojen metsien suojelualueen raja. Alueen halkaisee UKK-reitti, jota sienipolkukin seuraa. Nuottivaarassa on monipuolista luontoa. Rinteillä on upeaa vanhaa metsää ja lehtomaisia juotteja, vaaran laella taas on samanlaista käkkyräkoivikkoa kuin Lapissa. Poussunojan laavu löytyy n. 4 km päästä, ennen Siikavaaralle nousua.

Kalenteri