• Kuuden asukkaan kylä

Kongasmäki

Kuuden asukkaan kylä

Puolangan kunnan eteläisintä osaa edustaa Kongasmäen kylä, jossa asuu nykyisin enää kuusi vakituista asukasta, Kongasmäen Kyky ry:n kantava voima ja teema ovat nykyisin mökkiläiset ja vapaa-ajan asiat. Kylätoiminnassa aktiivisesti toimivat mökkiläiset ovat peräisin eri puolilta Suomea. Kylämaisemaa leimaa lähes kahdeksan kilometriä pitkä Kongasjärvi ja sen ympärille sijoittuva runsas mökkiasutus.

 

Kilpailuja ja tapahtumia

Vuodesta 1982 vuoteen 1997 pidettiin joka kevät hiihtokilpailut, joihin osallistuivat sekä lapset että aikuiset. Pilkkikilpailuja järjesti aluksi Kongasmäen Metsästäjät ry, mutta kyläyhdistyksen perustamisen (1996) jälkeen kisojen järjestäminen siirtyi Kongasmäen Kyky ry:lle. Kesäongintakilpailut ovat olleet myös erityisen suosittuja. Kerran on tehty teatteriretki Askanmäkeen linja-autolla. Toivottavasti perinteet jatkuvat. Jatkossa toimintaa on tarkoitus monipuolistaa kirppispäivillä ja ehkäpä juhannusjuhlatkin saadaan aikaiseksi. Kylätyöntekijä toimii kylällä kahtena kesänä ja tarvetta olisi tällaiselle mökkitalkkarille jatkossakin, ainakin keväästä syksyyn. Kylän asioista kannattaa mainita lisäksi Tolosen Martin pitämä talomuseo ja Eero Korhosen asesepän palvelut keväästä syksyyn.

 

Kongaksen kota

Konkreettisin aikaansaannos on kyläyhdistyksen ja Kainuun Ympäristökeskuksen yhteishankkeena saatu kota. Kota on rakennettu kunnan vuokraamalle maalle. Kotaan on vieraskirjan mukaan käynyt tutustumassa jo satamäärin ihmisiä. Palaute on ollut erittäin positiivista. Yhteinen kokoontumis- ja taukopaikka on ollut kovassa käytössä ja osoittautunut erittäin tarpeelliseksi.

 

KYLÄINFO

  • Asukasluku 6
  • Vapaa-ajan asuntoja lähes 200.

 

TUTUSTU NÄIHIN

  • Kongaksen kota
  • Martti Tolosen talomuseo

 

Kalenteri