• Ounaksen kylä
    Pieni kylä Suuri identiteetti

Ounaksen kylä

Ounaksen kylä sijaitsee Oulujärven Ärjänselän kauniilla etelärannalla Kajaanin kaupungissa. Matkaa kaupungin taajamaan on noin 20 kilometriä.

Pysyvä asutus kylään tuli 1800-luvun alkupuolella. Oulujärvi kulkureittinä ja ruoan antaja oli varmasti niissä olosuhteissa myönteinen vetovoimatekijä. Suuren vesistön läheisyys tarjosi myös viljelylle suojaa hallaa vastaan. Isossajaossa 1870-luvulla kylää muodostui kolme perintötilaa, myöhemmin kantatilaa, Lapinniemi, Ounas ja Uimaniemi. Kantatilojen ympärille muodostui nopeasti lisää asutusta ja enimmillään talouksia kylässä oli noin neljäkymmentä.

Ounaksen kylä elää tällä hetkellä hyvin myönteistä kehitysvaihetta. Uusia taloja rakennetaan ja olemassa olevia remontoidaan. Kylässä on yli kolmekymmentä pysyvästi asuttua taloutta ja toista sataa kesäasuntoa, joissa osassa asutaan lähes ympärivuotisesti.

Ounaksen kylän ylpeydenaihe on uusi upea kylätalo nimeltään Ounastupa. Kylän yhteinen toimintatila rakennettiin kokonaan talkootyönä. Rakentamisen mahdollisti Oulujärvi Leaderin myöntämä merkittävä tukirahoitus.

Kalenteri