• Sinisten ajatusten kylä

Lentua

Tervetuloa Lentualle, sinisten ajatusten kylään

"Kun he pääsivät Lentuan rannalle, katselivat he äänettöminä suurta vettä laskevan auringon alla. Siellä näkyi komeita värejä, paljonkin, näkyi unisia saaria, hämyisiä niemiä ja kiihottavan tummaa erämaata vaaroineen..."  -Veikko Huovinen, Havukka-ahon ajattelija-

 

Sijainti

 

Lentuankylä sijaitsee Kuhmon taajamasta koilliseen valtatie nro. 912 varrella. Varsinaista kyläkeskusta ei ole muodostunut, vaan asutus myötäilee nauhamaisena Lentuanjärveä ja Ämmänsaaren johtavaa maantietä.

Kylä on saanut nimensä Lentuanjärvestä, joka on kylän maiseman sielu. Kerrotaan, että karjalaisukko - ylitettyään Lentuan ison selän kovalla tuulella ja laskettuaan samantien Lentuan kosket - totesi: "Olipa se lentua (lentoa)!"

Lentua on säännöstelemätön järvi, joka kerää vesiä monelta Kuhmon kylältä. Vesialuetta on yhteensä 32,4 km2. Kylän vesialuetta hallitsee Lentuan kalastuskunnat, jotka myyvät kalastuslupia omille vesialueilleen. Kalastuskuntien vesialueet rajoittuvat yhteiseen vesialueeseen, jolle kalastuslupia myyvät kalastuskuntien lupamyyjät ja paikalliset liikkeet. Osa Lentuanjärvestä, lähinnä saaret kuuluvat luonnonsuojelualueseen. Alueen saarissa on laavuja ja tulentekopaikkoja.

 

Auringonlasku Lentualla

 

 

Kalenteri