Piispajärvi

”Ihmeellinen on tämä Piispajärvi, särmikäs, haarakas kuin poronsarvi Luonto jylhää, kansa jämerää, kansan sielu – sinihämärää, ukot ovat metsien kuninkaita, linnoja kiertävi tarinan aita, kenpä kerisi kultakeräistä? Täällä on paljon salaperäistä.”

(Ilmari Kianto 27/3 1939)

Etäisyyksiä:
Kajaani 161 km, Oulu 217 km, Kuusamo 86 km, Suomussalmi 56 km, Ukkohalla 97 km.

Piispajärven alueen rajaa etelässä Mustajoki ja pohjoisesssa Perangan tienhaara. Kylään lasketaan etelästä päin luetellen Hallasenaho, Haapovaara, Mökinvaara, Alassalmi, Piispajärven ympärillä sijaisevat tilat, Runtti, Vasarantien varsi (Piispajärven perukka), sekä Viitostien varsi Perangan tienhaaraan saakka. Vuonna 2014 kylässä on vakituisia asukkaita 83.  Mökki- saunarakennuksia ja autiotalot joita käytetään kesäaikaan 176.

Kylällä on pitkä historia pyyntiajoista sota-aikaan, koulun saapumisesta valtatien rakentamiseen. Nykyään kylässä eletään jo hiljenevää elämää, vaikka kyläläiset ovatkin hyvin aktiivisia ja aikaansaapia.

Metsästys ja kalastus on monen harrastus täällä perinteikkäillä karhunpyytäjien ja nuottaajien saloilla. Luonnossa liikkumiseen on täällä hyvät mahdollisuudet – tilaa ja mahdollisuutta siihen riittää. Kylässä toimiikin aktiiviset metsästys- ja kalastusseurat, ja vieraita saapuu kaukaa tutustumaan perinteisiin suomalaisiin metsästystapoihin.

 

Kalenteri