Kyläkirja hanke

Oulujärven rannalla - Käkilahden kyläkirja

"Oulujärven rannalla -Perinnetietoa Käkilahden, Käkisaaren ja Kallionperän kylistä" on 430 sivuinen perinnekirja, joka kertoo elävästi Käkilahden alueen elämästä aina 1700-luvulta asti. Käkilahti sijaitsee Kainuun Vuolijoella, Oulujärven etelärannalla, mutta kirja on sisällöltään pääosin perinnekirja, joka kertoo elämämäntavasta, perinteistä ja "vanhoista hyvistä ajoista", jotka ovat olleet hyvin samantyyppisiä 1900-luvun alkupuolella joka puoli Suomea. LIsäksi kirjassa on esitelty kaikki Käkilahden alueen talot asukkaineen aina 1600-luvulta asti.

Käkilahden kylän historia on pienen maalaiskylän kehityskertomus. Oman värinsä kylähistorialle antaa kuitenkin Käkisaari, josta tarinoiden mukaan tehtiin saari käsin kaivamalla 1700-luvulla. Kertomuksia värittääkin paljon saaristoelämä, joka kosketti kaikkia, sillä kylän ainoa koulu sijaitsi saaressa, jonne myös mantereen oppilaiden oli kuljettava. Kylällä on asunut lisäksi mielenkiintoisia ihmisiä, joista kerrotaan vieläkin tarinoita. Presidentti Urho Kekkonen asui perheineen Hina-nimisellä tilalla ennen presidenttikauttaan ja Kekkosten elämästä liikkuu kylällä edelleen värikkäitä kertomuksia. Lisäksi kirjailija Kyllikki Villa oli Käkisaaren ensimmäisiä kesäasukkaita 1930-1940 -luvuilla. Kirjailija Villa onkin itse osallistunut aktiivisesti kirjan tekoon ja antanut kirjaryhmän käyttöön päiväkirjojaan, ennen julkaisemattomia runojaan sekä muistelmiaan elämästä Käkisaaressa.

Kirjan merkittävin saavutus on kuitenkin kylän rikkaan tarinaperinteen tallentaminen. Kylällä on edelleen vanhuksia, jotka kertovat tarinoita vuosisatojen takaa. Tarinoissa vilahtelevat venäläiset sotilaat, nälkävuodet, pettuleivän teko, ruotusotilaat, vanhat käräjäkivet, paikannimien muotoutuminen sekä legendaariset kyläläiset. Arvokkaita tarinoita on kuitenkin tallennettu 1900-luvultakin. Kirjasta löytyy nuorten miesten kirjeenvaihtoa vuoden 1918 sodasta, kertomuksia myöhemmistä sodistamme rintamalta ja kotirintamalta, muistelmia kiertokoulun ajoista ja tarinoita aktiivisesta seuratoiminnasta ja politiikasta. Merkittävään rooliin kirjassa on haluttu nostaa myös kuvaukset jokapäiväisestä elämästä: maatöistä, kalastuksesta ja eläintenhoidosta aina ruokaresepteihin, riiausreissuihin ja perinteisiin kansanparannuskeinoihin.

Oulujärven rannalla -Perinnetietoa Käkilahden, Käkisaaren ja Kallionperän kylistä

Julkaisija Käkilahden kyläseura ry

MV-kuvitus (kuvia yli 300), sisäsivuilla nelivärikartat. Kansi kova ja kiiltolaminoitu. 176x250 mm.

ISBN 952-91-9073-5

Hinta 45 euroa.

Kirja on loppuunmyyty.

Kalenteri