YTY-toiminta

Osuuskunta Hopeahiisi on vuokrannut maaliskuusta 2014 alkaen Tipaskeskuksesta tiloja Kainuun Nuotalle. Tiloja käytetään YTY-toimintaa varten.YTY-töitä eli työllisyysmäärärahoin rahoitettuja ympäristönhoitotöitä on Kainuussa tehty parikymmentä vuotta. Rahoituksesta ovat koko ajan vastanneet työvoimaviranomaiset, Kainuun TE-keskus (nykyään ELY-keskus) ja työvoimatoimistot eli nykyiset työ- ja elnkeinotoimistot.Jo ympäristökeskuksen aikaan päätettiin, että YTY-töiden vastuu siirretään ennen pitkää pois valtiolta. Vuoden 2014 alusta YTY-töistä vastuun koko maakunnan osalta ottaa Kainuun Nuotta ry.

YTY-töiden uutta järjestämismallia on kokeiltu jo vuoden 2013 aikana Suomussalmella ja Sotkamossa. Paikallinen toimintavastuu on alueellisilla palvelukeskuksilla, joita Sotkamossa hoitaa Tipaksen palvelukeskus ja Suomussalmella Ruhtinansalmen palvelukeskus. Tämä on konkreettinen esimerkki siitä, miten kolmas sektori voi ottaa vastuulleen tehtäviä valtiolta, tässä tapauksessa vastuuta työllisyyden hoidosta. Toimintaa hoidetaan hyvässä yhteistyössä yrityssektorin kanssa.

YTY-työhön otetaan kahdenlaisia urakoita: kuntien rahoittamia yleishyödyllisiä töitä sekä kaikille asiakkaille tehtäviä maksupalvelutöitä. Julkisyhteisöistä kunnat ovat tähän asti olleet ahkerimpia YTY-töiden teettäjiä, ja kiinnostus Kainuun Nuotan YTY-toimintaan on nytkin kunnissa korkealla. Ympäristönhoitotöistä ovat kiinnostuneita myös esimerkiksi matkailuyritykset, joilla on tarvetta pitää kunnossa maisemia, ulkoilupaikkoja, vesistöjä, vanhoja rakennuksia sekä kelkkareittejä.Nuotta ry on vuoden 2013 pilottivaiheessa tehnyt monia eri urakoita Kajaanissa, Suomussalmella ja Sotkamossa. Kajaanissa uusittiin Teppanan viljamakasiinin pärekatto. Sotkamossa laitettiin peltikatto Naapurinvaaran nuorisoseurantalolle ja Suomussalmella Ala-Vuokin viljamakasiini korjattiin perusteellisesti.

 

Yhteyshenkilö:

Visa Veijola, Yty-koordinaattori

visa.veijola@kainuunkylat.fi

puh. 044-7545288

Kalenteri