Talas-Eera Kainuun voimamies

Talas-Eera eli Erik Karppinen syntyi 10.1.1859 Talas-nimiseen torppaan. Torppa sijaitsi Talas-nimisellä paikalla Paltamon kunnan Pehkolanlahdessa. Eeran isä oli Ananias Karppinen s.1805 k.28.4.1879 ja Eeran äiti oli Sara Kärkkäinen s. 11.12.1833 k.21.1.1907.

Erik kävi kolmivuotisen sotapalveluksen Oulussa. Erikin kouluttajat olivat kertoneet Eeran suurista voimavaroista monenlaisia juttuja. Eeran tultua kasarmiin ei hänelle meinannut löytyä tarpeeksi isoja vaatteita. Eera oli kookas ja tavattoman leveäharteinen voimajässikkä. Vaatteet tilattiin aivan erikseen Helsingin varastosta. Eeran äkseeratessa käskystä jalkaa maahan kenkä halkesi. Paras voimanäyte armeijan ajoilta on kiväärin ojentaminen käsivarret suorina. Eera otti kaksi kivääriä pistimistä käsiinsä ja ojensi ne suoriksi. Kiväärien päälle asetettiin vielä kaksi kivääriä. Edelleen Eeran kädet pysyivät suorina. Tätä pidettiin suorastaan ihmetekona.

Eera eli hyvin köyhissä oloissa Talas torpassa. Työkseen hän otti mm. tervasoudun Ouluun. Eeran käsissä n. 150kg.n tervatynnyri ei painanut juuri mitään.  Tynnyreitä hän nosteli Oulun laiturille toistensa päälle. Nämä Eeran voimanosoitukset tulivat hyvin tunnetuiksi Oulun tervasatamassa. Opittuaan armeijassa lukemaan ja kirjoittamaan Eera innostui pitämään pyhäkoulua. Koulu sijaitsi Talaksen torpassa. Eera opetti lapsille raamatun historiaa ja katkismusta. Lapset pitivät suunnattomasti Eerasta, sillä hänellä oli tapana leikkiä lasten kanssa voimiaan käyttäen.

Kajaanissa 1890-luvun alussa Eera joutui sirkuspainijaksi. Vastapelurina oli tunnettu sirkuspainija Jackson. Jackson oli nopea ja voimakas ammattipainija. Hän voiteli itsensä öljyllä, joten Eera ei saanut hänestä kunnon otetta. Eera joutui lopulta lattiaan, mutta hartiat eivät kastuneet, joten tulos oli tasapeli.

Kajaanissa toripoliisina Eera sai juopuneet ja muut rähinöitsijät helposti laillisuustielle. Loppuvuodet 1900-luvun alussa Eera asui uskollisesti kotimökissään Talaksessa. Puute ruoasta ja ansiotöiden loppuminen vaikuttivat, että mökkiin hiipi nälkä vieraaksi. Pilaantunut vilja koitui Eeran kohtaloksi. Sitä ei olisi saanut syödä. Eeran mielestä Jumalan viljaa oli se huononkin sadon vilja ja söi mitä sai.  Erik Karppinen kuoli 2.6.1903. Kuollessaan hän oli vain 44-vuoden ikäinen. Talas-Eeran hauta on Paltaniemen vanhalla hautausmaalla. Muistomerkki paljastettiin Paltamon Seuran puolesta Eeran haudalle 27.8.1972. Mosaiikkisen muistomerkin puuhamiehenä toimi Paltamon suntio Einc Korhonen. Saman seuran puolesta myöhemmin paljastettiin Eeran muistolaatta Pehkolanlahdessa Talaksen rannassa Eeran kotipaikkaa kunnioittaen. Muistomerkille on viitta Talas-Eeran muistomerkki. Sinne johtaa tie Pehkolanniemen tiestä.

Kalenteri