16. Valtakunnan Virallinen Kylähullu Anita Sievänen on varsinainen yhdistystoiminnan expertti - ei siis ihme, että hänet on valittu Viralliseksi Kylähulluksi

”Varsinainen paukku saatiin Kouvolassa, jossa Kukkulan Pekan naapuri Anita nimettiin kaheksi vuojeksi koko Suomen kylähulluksi! Päkkikankaalta on heleppo valita kylähulluja, sillä kylähulluus on sisäänrakennettu kylän asukkaille. Heitä on ollut runsaasti kautta aikojen. Anitan valinta oli näin olleen osuva ja osoitti valitsijoilta suurta asiantuntevuutta ja paneutumista. Valintaan kuului noin metrin korkuisen pystin saanti ja fiinit virkakamppeet". Näin kirjoitettiin paikallislehti Rantapohjassa Anitan valintajuhlan jälkeen.
 
Kylä otti Anitan valinnan innolla vastaan. Kylällä oli juhlaliputus ja kahvitarjoilu toimi koko elokuun ajan. Anita jakoi nimmareita Kankkulan kaivolla Hiastinhaaran turisteille ja tittelin tuomille uusille matkailijoille joka arkipäivä kahden tunnin ajan ja paikallisella SEOlla pyhäaikoina. Hiastinhaaran lampaiden turkitkin oli kammattu ja naispuolisilla on päässä rusetti.
 
 
 
 
Anita asuu Pohjois-Iin kylässä Iin kunnassa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Hän muutti Iihin Tuusulan kunnasta, mutta varsinainen kotikaupunki on ollut yli 30 vuoden ajan Järvenpää. Siellä hän on käynyt koulun, opiskellut, tehnyt uraa pankkialalla, toiminut yrittäjänä ja ollut myös siellä aktiivisena yhdistystoimijana niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Hän toimii vielä edelleen Järvenpään Katutoiminnan tuki ry:n sihteerinä ja rahastonhoitajana yhdistyksessä, joka kerää varoja järvenpääläisten nuorten ja vanhusten hyväksi.

Muutettuaan Iihin ja Pohjois-Iihin vuonna 2005 eipä mennyt montaakaan vuotta, kun hän oli samanaikaisesti Iin Yrittäjät ry:n ja Pohjois-Iin kyläyhdistys ry:n sihteeri, sitten Pohjois- Pohjanmaan kylät ry:n hallitusjäsen ja varapuheenjohtaja https://www.ppkylat.fi/ ja nyt kaksitoista vuotta kyläyhdistyksen puheenjohtajana https://www.pohjoisiinkylayhdistys.fi/ Ja vuodesta 2014 alkaen toiminut myös Iin kylien neuvottelukunnan puheenjohtajana https://iihappens.fi/hyvinvointi/kylien-neuvottelukunta/

Iin vuosien aikana Anita on myös suorittanut Ympäristö- ja luontoalan perustutkinnon ja Ympäristöalan erikoisammattitutkinnon ja vuonna 2020 sai myös Iin kunnan Ympäristöpalkinnon perusteluina ”Anita Sievänen, joka on luotsannut Pohjois-Iin kyläyhdistyksen kanssa Hiastinhaaran yhdeksi Iin suosituimmaksi lähiluontokohteeksi sekä aktivoinut kuntalaisia luontoon, hyvinvoinnin lähteelle.”
 
VERKOSTOTYÖN AMMATTILAINEN
Anita toimi myös kuusi vuotta Oulun Seudun Leaderin hallituksessa, josta neljä vuotta puheenjohtajana. Vuodesta 2022 alkaen hän on ollut myös Suomen Kylät ry:n kyläjaoksen jäsen. Lisäksi hän on ollut lukuisien kylätoimintaa tukevien hankkeiden ohjausryhmässä useimmiten puheenjohtajana.
On sanottu, että Anita uskaltaa sanoa mielipiteensä, mutta hän on myös sosiaalinen, iloinen, välitön,sanavalmis, äänekäs ja näkyvä, joka myös elää ja hengittää ympärivuorokautisesti kylätoimintaa. Uskaltaa sanoa ja puuttua epäkohtiin sekä näyttää omalla toiminnallaan mallia muille. Anitalla on erittäin monipuolinen CV ja on asunut eri puolilla Suomea ja ollut monessa mukana ja vuosien varrella hänelle on karttunut erittäin laajat verkostot. Hän on myös toiminut monissa luottamustehtävissä eri järjestöissä, hankkeissa ja leader- ja kylätoiminnassa. Anita on myös kyläturvallisuuskouluttaja (SPEK 2014).
Valtakunnan Virallinen XVI Kylähullu Anita Sievänen toimii myös virkakautensa ajan Valtakunnan Virallisten Kylähullujen Kilta ry:n puheenjohtajana, johon jäseneksi voi päästä vain Viralliset Kylähullut.
 
HULLUN ÄLYKKÄÄT KYLÄT-HANKE
Pohjois-Pohjanmaan Kylät ry haki ja sai rahoituksen Hullun Älykkäät Kylät-hankkeelle vuosille 2022-2023, jossa hanke tarjoaa Pohjois-Pohjanmaalla Kylähullun Kyläklinikoita ja Kyläiltoja/työpajoja kylätoimijoille ja kyläyhdistyksille. Valtakunnan Virallinen XVI Kylähullu sekä hankkeen projektipäällikkö tuovat kyliin toimintamalleja omaperäisesti, luovasti ja huumorilla maustaen. https://www.ppkylat.fi/hullun-alykkaat-kylat/
 
"Nyt haluan antaa myös kiitoksen niille, joille se kuuluu: Iin kunnalle, Iin kylien neuvottelukunnalle ja Pohjois-Pohjanmaan kylille, jotka tekivät yhteisesti hakemuksen, jonka perusteella minut valittiin tähän arvostettuun valtakunnalliseen virkaan. Nimityksestä ei voi luopua eikä valinnasta voi valittaa. Kylähullun nimitys on voimassa koko valitun eliniän ja se ei siirry perintönä lapsille kuin mahdollisen uuden valinnan kautta. Kylähullu on oman kylänsä, kuntansa, maakuntansa ja koko maaseudun pr-henkilö. Kylähulluus on loputon mahdollisuus ja viittaa hän kantaa loputtomasti, loppuun asti", näin toteaa Kylähullumme nro 16 Anita Sievänen.

Kalenteri