XV. VALTAKUNNAN VIRALLISEN KYLÄHULLUN JUKKA NAUKKARISEN VIRKAKAUSI DIGILOIKATEN KORONAN KESKELLÄ

Virkaan astujaiset Koivistonkylällä Äänekoskella 31.8.2019XV. Valtakunnan Virallinen Kylähullu Jukka Naukkarinen

Jukka on Ummeljoen kylältä, Kouvolasta Kymenlaakson maakunnasta. Jukkaa on mahdoton esitellä kahdella tai kymmenellä lauseella. Jukka on saanut sellaiset kylähullun ominaisuudet jo syntymälahjana, että oli vain ajankysymys milloin hän saa virallisen tittelin.

KUKA JA MIKÄ JUKKA ON….

 • Maatalousyrittäjä

Maanviljelijä vuodesta 1983 ja luomuviljelijä vuodesta 1989 lähtien. Kotitilansa hän otti omistukseensa 22-vuotiaana. Nuorten tuottajien kaikki tasot MTK:n järjestöpuolelta on käyty läpi 1980 luvun puolivälistä lähtien. Hän on ollut perustamassa MTK:n luomuvaliokuntaa v. 1990, jonka puheenjohtajana hän toimi 5 vuotta.

 

 • Sijaisperheen isä                                                                                                                                                                                                           Hän on toiminut v. 1998 asti sijaisperheen isänä. Vaimonsa Sadun kanssa heillä on 2 biologista lasta ja samaan aikaan he ovat tarjonneet yli 20 vuoden ajan sylin 6 sijoitetulle lapselle tähän mennessä. Lisäksi hän on toiminut Kymenlaakson perhehoitoyhdistyksen hallituksessa 10 v. muun muassa varapuheenjohtajana.
 • Sähköalan yrittäjä
  Hän on toiminut alalla yli 40 v, joista yli  20 v. yrittäjänä. Ammattikoulusta valmistuttuaan sähköasentajaksi hän ensin työskenteli 4 v. paperitehtaalla.
 •  KSAO:n yhteistyökumppani/työpaikkaohjaaja vuodesta 2003 lähtien
  Yli 70 harjoittelusopimusta, nuoria ja aikuisia työssä oppijoita kulkee Jukan matkassa ympärivuotisesti. Kansainväliseen opiskelijavaihtoon hän on tarjonnut 10 v. ajan työharjoittelujaksoja saksalaisille opiskelijoille. Hän toimii KSAO:ssa myös kutsuttuna työelämäedustajana erilaisissa hankkeissa. Hän on mahdollistanut lukuisille luonto- ja ympäristöalan opiskelijoille harjoittelupaikkoja työelämäkohteissa.

 

MUU TOIMINTA

 • Hän on ollut mukana perustamassa luomualan osuuskuntia, esim. Kymen Luomu, Osuuskunta alkuvoima Tuulimylly (myymäläautoa).
 • Jäsenenä mm. osuuspankin hallintoneuvostossa ja nuorkauppakamarissa 15 v. sekä lukuisissa muissa eri järjestöissä luottamustehtävissä.
 • Lähitapiola Vellamon ja sitä edeltäneessä vakuutusyhdistyksessä hallituksessa yhtäjaksoisesti 34 vuotta ja sitä ennen asiamiehenä 6v.

 

EIKÄ TÄSSÄ VIELÄ KAIKKI…

 • Kyläaktivisti vuodesta 1997 alkaen. Kylätoimintaan aktivoituminen tapahtui EU aikakauden ja Leader rahoituksen avauduttua Kaakkois-Suomeen. Hän perusti toimintaryhmän Ummeljoen kylähullut ja järjesti sen tiimoilta erilaisia EU tukirahoitettuja tilaisuuksia ja tapahtumia kylätoiminnan aktivoimiseksi
 • Ummeljoen kyläyhdistyksen perustaja v. 2010 ja vetovastuussa siitä lähtien. Edesauttamassa Kasper Wreden ilmailuhistorian esiin tuomista sekä Ummeljoen kyläkirjan aikaansaamista.
 • Kouvolan kylien neuvottelukunnassa jäsenenä sekä puheenjohtajana 2 v.
 • Pätevöitynyt erilaisten yleisötapahtumien järjestäjänä:
  Lentokenttäjuhlat Hornettien ylilentoineen, Siltajuhlat, Koulujuhlat jne

 

        TUNNUSTUKSET JA TITTELIT

 • Tunnustuksia toiminnasta: * 2013 Vuoden Yrittäjävaikuttaja Jaakko (Anjalankosken Yrittäjät), * 2016 Kylätoiminnan suunnannäyttäjä (Kymenlaakson Liitto ja KyKy) * 2017 Ummeljoki Vuoden Kylä Kymenlaaksossa (Kymenlaakson Liitto ja KyKy)  
 • 2019 Valtakunnan virallinen Kylähullu, Kylähullu- tittelin myötä Suomen Kylät ry:n kyläjaoston jäsenyys ja Valtakunnan Virallisten Kylähullujen Kilta ry:n puheenjohtaja

 

JUKAN AJATUKSIA JA POHDINTAA

 

"Valinnan jälkeen oli pohdinnan aika, miten alan toimia Kylähullun virassani. Halusin kylähulluna vaikuttaa innostavasti kylätoimintaan, tavoitteena oli tehdä ”yhteistä hyvää”. Minulla oli kokemusta pirstaloituneesta kylätoiminnasta, joten ”yhteinen hyvä” jota halusin, olisi ajatusten herättelyä ja kuppikuntien yhteen saattamista".

 

"Minulla oli hyvin lennokkaita ajatuksia ja keskustellessani edeltäjäni Kylähullu Matti Hämäläisen kanssa hänen hanketyö kokemuksistaan, innoitti ne kokemukset minua tekemään hankkeen. Kymenlaakson Kylät ry oli valmis yhteistyöhön ja se auttoi minua tarttumaan tähän mahdollisuuteen. Kaakkois-Suomen ELY myönsi hankerahoituksen Kyliltä kylille, Kylähullun tapaan, hanketta toteutetaan Kaakkois-Suomen alueella 1.2.2020 – 31.10.2022.  Hankkeessa haetaan uutta virtaa ja näkemystä Kaakkois-Suomen kyliin muun muassa Kylähullun monodialogiesitysten sekä erilaisten aktivointityöpajojen kautta. Kylähullu kauteni on ollut lähes kokonaan korona aikana. Onneksi nykytekniikan mahdollisuuksin olen ottanut ison digiloikan ja hanketta on pystytty toteuttamaan kaikesta huolimatta."

Kalenteri