Uutiskirje ei näy oikein? Katso uutiskirje selaimessa.

 

18.08.2020

 

Miksi digitukea tarvitaan?

Erilaiset julkiset ja yksityiset palvelut sähköistyvät kovaa vauhtia.Asiointipisteitä karsitaan ja kansalaisia ohjataan käyttämään sähköisiä palveluja. Pankkiasiat hoidetaan netissä, samoin ajanvaraus esimerkiksi näytteenottoon laboratorioon tai matkalippujen ostaminen. Kela ja verottaja ohjaavat asiakkaita verkkopalvelujensa käyttäjiksi. Tässä muutamia esimerkkejä palveluista, jotka ovat jo muuttuneet pääosin verkkopalveluiksi.

Osa kansalaisista on vaarassa jäädä palvelujen ulkopuolelle etenkin maaseudulla, missä ollaan vielä enemmän sähköisten palvelujen varassa, väestö ikääntyy eikä kaikilla ole osaamista, välineitä tai verkkoyhteyksiä palvelujen käyttämiseen.

Digituki helpottaa elämää silloin, kun ei löydä tai osaa käyttää kännykässä, tabletilla tai pöytäkoneella olevia toimintoja. Apua voi tarvita esimerkiksi digitaalisiin hallinnon palveluihin tai sairastuessaan ajanvarauksiin tai potilastietojensa selaamiseen. Digituen antajia velvoittavat eettiset säännöstöt. He eivät saa nähdä koneella olevia tietoja, kun neuvovat asiakastaan.

Digitukea saattavat tarvita kaikki ikäryhmät. Nuoret eivät välttämättä ole ikänsä puolesta ”diginatiiveja”, jos heidän perheillään ei ole ollut mahdollisuutta hankkia tarvittavia teknisiä laitteita. Kielimuuri saattaa olla esteenä maahanmuuttajalla. Tukea tarvitsee myös, jos on erilaisia vaikeuksia oppia tai hahmottaa.

Työikäisetkin voivat hakeutua neuvonnan pariin. On ostettu hieno laite, mutta sitä ei käytetä niin paljon kuin laite mahdollistaisi. Kehtaako työelämän virrassa mukana oleva nykyaikana tunnustaa, ettei osaa käyttää uusinta tekniikkaa? Digituen antaja voi auttaa alkuun.

LUE LISÄÄ >>


 

Sinustako digituki -henkilö?

Jokainen meistä voi antaa digitukea, eikä siinä tarvitse olla erityinen digitaituri.

Jo pienenkin asian opastaminen läheiselle voi helpottaa tämän arkea. Auttaa voi myös etsimällä, mistä digitukea löytäisi. Apua voi olla vaikkapa siitä, että löytää ikäihmiselle puhelinnumeron, josta hän saa tukea sähköisen palvelun käyttöön.

Digituki on sähköisen viranomaisasioinnin, sähköisen palvelun ja älylaitteen käytön tukea, jonka tarkoituksena on auttaa asiakasta käyttämään älylaitteita ja asioimaan itsenäisesti ja turvallisesti.

Myös sähköiseen palveluun tai asiointiin ohjaaminen on digitukea. Se voi olla myös sovellusten asentamista ja käyttöönottoa.

Tule mukaan Kainuun digituki verkostoon

Kainuun digitukea antavat tahot ja henkilöt muodostavat verkoston, joka kokoontuu säännöllisesti.

Verkoston jäsenet saavat tukea toisiltaan, vaihtavat ajatuksia digituen antamisen haasteista, ratkovat yhdessä ongelmia, jakavat keskenään digituen antamisessa hyväksi havaittuja käytänteitä.

Verkostossa voi olla mukana tiedonsaajana, osallistujana tai aktiivisena jäsenenä.

Kainuun Digituki -hanke tuottaa verkostolle lisäarvoa järjestämällä tietoiskuja, valmennuksia tai työpajoja tarpeellisista aiheista (esim. pilvipalvelut, tietoturva, tietosuoja, soten sähköiset palvelut, valtion sähköiset palvelut, palvelumuotoilu, etätuki).

Kainuun digituen verkoston tuottamat palvelut kootaan yhteen paikkaan.

www.digituki.net -sivulta löytyy Ilmoittaudu digitukiverkostoon -painike, josta avautuvan lomakkeen täyttämällä pääset mukaan verkostoon.

LUE LISÄÄ DIGITREENEISTÄ >>


 

Digituki - tulevaisuuden kylätoimintaa!

Digituesta uusi rooli kylätaloille, jossa kylätalot toimivat asiointipisteinä, joissa on tarjolla opastus, välineet ja tarvittavat Internet -yhteydet sähköiseen asiointiin. Tarjottavan digituen muotoja voivat olla:

  • Etätuki; chat-, puhelin- tai videotuki
  • Lähituki; asiointipisteet, vertaistuki, naapuriapuna kotiin vietävä tuki
  • Koulutukset; verkkokoulutukset, kurssit

Kylä- ja asukasyhdistykset organisoivat digituki -toimintaa alueellaan ja tukikeskuksena voi toimia kylätalo tai muu asukasyhdistyksen käytössä oleva tila, jossa päivitysty ennalta sovittuina aikoina.

Nyt on oikea aika kehittää oman kylän tai asuinalueen digituki -toimintaa, koska toimintaan on saatavissa julkista rahoitusta valtakunnallisen digituki -hankkeen kautta. Myös toiminnan pyörittämiseen voi saada rahoitusta, yhdistyksen ei tarvitse tehdä sitä omilla varoillaan. Toimintamalli voi olla esimerkiksi sellainen, että yhdistys saa korvauksen toiminnan organisoinnista ja varsinainen tukipalvelu toteutetaan vapaaehtoisten voimin, jolloin toiminnasta muodostuu kyläyhdistykselle uusi ansaintamahdollisuus.

Ilmoita yhdistyksesi mukaan digitukiverkostoon osoitteessa >> www.digituki.net


 

 

18.08.2020

Kalenteri