Uutiskirje ei näy oikein? Katso uutiskirje selaimessa.

 

26.3.2021

Hyvä OLKA Kainuu Uutiskirjeen tilaaja

OLKA Kainuu Uutiskirjeessä tiedotamme ajankohtaisesta OLKA toiminnasta.

Julkaisemme Uutiskirjeen noin neljä kertaa vuodessa.

Uutiskirjeen 1/2021 sisältö:

  • Iloa, tukea ja toivoa etsimässä? Tervetuloa OLKAn etälukupiiriin!
  • ILONA-verkkovalmennus 27.4.2021
  • Valtakunnalliset Kohtaamispaikkapäivät 21.-22.4.2021
  • OLKA-pisteen teemapäivät
  • Kusiaisen oikeuksilla metsään
  • Kesäkuun luontoteema
  • OLKA-toiminnan oma korttisarja

 


 

Iloa, tukea ja toivoa etsimässä?
Tervetuloa OLKAn etälukupiiriin!

OLKAn etälukupiirissä luetaan yhdessä, keskustellaan ja kuunnellaan, jaetaan kokemuksia, oivalluksia tai lukuvinkkejä. Luetaan kirjoista vaikkapa katkelmia, ruonoja tai mietelauseita. Teemakerroilla voimme perehtyä tarkemmin tietyn kirjailijan / runoilijan tuotantoon. Voimme kutsua etälukupiiriin myös vierailijoita. Etälukupiiriin osallistujat tekevät siitä omanlaisensa. Yhdessä on mukavaa!

Etälukupiirin aiheet liittyvät OLKA-toiminnan mukaisesti hyvinvointiin ja terveyteen, ja siihen, mikä tuottaa elämään iloa, tukea ja toivoa.

Etälukupiiriin osallistuaksesi tarvitset verkkoyhteyden, kuulokkeet ja rauhallisen paikan. Voit liittyä mukaan tietokoneella, puhelimella tai tabletilla.

Etälukupiiri on tarkoitettu 4–8 henkilölle.

Etälukupiiri kokoontuu kuukauden 1. tiistai, aina klo 17.30–19:
1.     6.4.2021        
2.     4.5.2021
3.     1.6.2021

heinäkuussa ei tapaamista

4.     3.8.2021
5.     7.9.2021
6.     5.10.2021
7.     2.11.2021

Merkitse ajat kalenteriin jo ilmoittautumisvaiheessa.

Lukupiirin ohjaajana toimii OLKAn vapaaehtoinen Eveliina Tervaniemi.

Ilmoittautumiset etälukupiiriin päättyy ma 5.4.2021. Tiistaina 6.4. ilmoitamme sähköpostilla kahdeksalle (8) ensimmäiseksi ilmoittautuneelle mukaan pääsystä sekä Teams-liittymislinkin. Jos kaikki ilmoittautuneet eivät mahdu mukaan, niin ilmoitamme varapaikoista. Lukupiiri on osallistujille maksuton.

Lisätietoja:
Seija Heikkinen, OLKA Kainuu, OLKA-koordinaattori, puh. 050 336 6034 tai seija.heikkinen(a)kainuunkylat.fi
Jari Vierimaa, OLKA Kainuu, verkostokoordinaattori, puh. 044 062 8400 tai jari.vierimaa(a)kainuunkylat.fi


 

Iso kuva

ILONA-verkkovalmennus 27.4.2021

Aika: 27.4.2021 klo 16-20.00
Paikka: Etänä Teamsilla (linkki lähetään osallistujille erikseen sähköpostiin)

ILONA-valmennus sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita toimimaan vapaaehtoisena sairaalassa. Koulutetut vapaaehtoiset voivat toimia esimerkiksi aula-avustajina tai juttukavereina. Vertaistukivalmennuksen käyneet voivat toimia Ilona-valmennuksen jälkeen vertaistukijana sairaalassa. Vapaaehtoistehtävistä sovimme yhdessä sairaalan eri yksiköiden kanssa. Tutustu Vapaaehtoisen polkuun OLKAssa.

Tee hakemus viimeistään perjantaina 16.4.2021. Saat tiedon valmennukseen pääsemisestä sähköpostitse viimeistään maanantaina 19.4.2021. Valmennus on maksuton.

Varaa hakemasi valmennuspäivä kalenteristasi jo hakuvaiheessa. Valmennukseen voidaan ottaa enintään 15 osallistujaa. Valmennukseen osallistuaksesi tarvitset tietokoneen, verkkoyhteyden, kuulokkeet ja rauhallisen paikan. Mikäli verkkovalmennus Teamsin kautta ei ole tuttua, ja haluat siihen opastusta, niin ilmoita siitä hakulomakkeella.

ILONA-valmennukseen osallistuminen ei sido sinua vielä mihinkään, vaan voit päättää vapaaehtoistoiminnan aloittamisesta, miten sinulle parhaiten sopii.

Lämpimästi tervetuloa mukavaan OLKA-joukkoomme!


 

Iso kuva

Kohtaamispaikkapäivät 21.-22.4.

Valtakunnalliset Kohtaamispaikkapäivät kokoaa vuosittain yhteen järjestöt ympäri Suomen keskustelemaan kansalaisyhteiskunnan tilasta ja tulevaisuudesta. Tervetuloa virtuaalisille Kohtaamispaikkapäiville kohtaamaan, tutustumaan ja verkostoitumaan!

Tänä vuonna järjestetään 15. Kohtaamispaikkapäivät. Kaksipäiväinen tapahtuma järjestetään koronapandemian takia verkossa.

Ohjelma jakautuu luentoihin ja rinnakkaissessioihin.  Tiedossa on mielenkiintoisia puhujia sekä muuta viihdyttävää ohjelmaa. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu haluamiisi luentoihin tai rinnakkaissessioihin.

Kohtaamispaikkapäivien ohjelma

Ilmoittaudu 9.4.2021 mennessä

Joihinkin tilaisuuksiin on rajoitettu osallistujamäärää, joten paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tapaamisiin Kohtaamispaikkapäivillä!


 

Iso kuva 

OLKA-pisteen teemapäivät

 

Lue lisää OLKA-teemapäivistä.

 


 

Iso kuva

Kusiaisen oikeuksilla metsään

Puhdas ja kaunis maamme monipuolinen luonto vilistää ikkunan ohi, kun istun junassa. Me suomalaiset olemme luontokansaa. Haluamme suojella Saimaan norppaa ja seurata kiimaisen uroslohen selviytymistä ohi kalastajien pyydysten Torniojoen sivulatvoille. Puntaroimme säätä, ja sitä lähtisikö ladulle, laskettelemaan vai kalaan.

Luonto voimaannuttaa. Kunpa vain ”kaikki” pääsisivät. Tämän haasteen kohtasin, kun aloitin vammaisjärjestössä työni lähes 30 vuotta sitten.  Tapasin paljon eri tavalla vammautuneita, joille luonto on tärkeä. Oma muuttunut toimintakyky, villi luonto ja siinä selviäminen askarruttavat vammaista liikkujaa.  Voinko kalastaa, entä jos kaadun tai tipahdan veneestä, miten tasapainoni riittää hiihtämiseen ja pääsenkö omin voimin ylös metrisestä Lapin hangesta? Nuotiokin pitäisi kyhätä yksikätisenä sillä eihän se ole eräretki eikä mikään, jos ei mies nokipannukahvia keitä ja jätkän kyrsää nuotiolla käristä.

Aloin järjestämään luontokursseja, joissa voi turvallisesti kokeilla omaa toimintakykyään luontoharrastusten parissa.  Kurssit aloitimme nykyisen Kansallispuiston Hossan retkeilyalueella, joka jo silloin oli esteettömän luontotoiminnan ykköspaikkoja Suomessa ja on sitä vielä enemmän nyt kansallispuistona uusien esteettömien toimintaympäristöjen ansiosta. Väsyin, nauroin ja taisinpa itkeä tirauttaakin. Kokemusoppiminen ja elämys luonnossa, ohikiitävä hetki, joka jää pysyvästi mieleen, tekeminen ja tunne, kipu ja riemu saavutuksesta. Viime kädessä kysymys on elämänhallinnan tunteen palautumisesta, jossa yksilö uskaltaa ottaa haasteita vastaan, käyttää ongelmanratkaisukykyään ja kehittää sitä. Onnistunut kokemus antaa meille aktiivisia rooleja. Yksi on kalastaja, toinen hiihtäjä ja kolmas hyvä tulivahti. Sen jälkeen olemme valmiimpia kohtaamaan uusia haasteita.

Junan ikkunassa kainuulainen korpimaisema on vaihtunut Saimaan kalliorantojen ohikiitäväksi lupauksiksi. Niinpä niin, luonto se siinä tarjoaa meille jokaiselle jotakin. Esteettisiä elämyksiä, sen kauneutta ja pieniä yksityiskohtia. Tai toiminnallisia elämyksiä, kuten melontaa ja patikointia. Myös psyykkisiä elämyksiä, kuten hiljentymistä ja rauhoittumista.  Loppujen lopuksi meillä on vain kusiaisen oikeudet, kuten Kainuun suuri filosofi Konsta Pylkkerö totesi.  Ymmärtääksemme luonnon ja ihmisen vuorovaikutusta on meidän mentävä sinne kusiaisen oikeuksin.

Nähdään näillä luontoteemoilla OLKAn parissa Kajaanissa kesäkuussa.

Risto Lappalainen
Aivoliiton luontoasiantuntija ja sinisten metsien mies


 

Iso kuva

Kesäkuun luontoteema

OLKA Kainuu järjestää kesäkuussa Risto Lappalaisen johdolla luontoteemaisen tapahtuman Kajaanissa.

Tiedotamme tapahtumasta tarkemmin OLKAn nettisivuilla ja Facebookissa.


 

 

OLKA-toiminnan oma korttisarja

Ystävänpäivänä julkaisimme Kainuun OLKA-toiminnan oman korttisarjan, jonka pohjana käytetään kajaanilaislähtöisen Elina Heikkisen toteuttamia maalauksia.Heikkinen on Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen 2. vuoden opiskelija.

Kortit ovat aihepiiriltään Kainuun luonnosta ja maisemista inspiraation saaneita akvarellimaalauksia. Maisemat löytyvät esimerkiksi Paltamosta ja Paltaniemeltä.

Korteista löytyy erilaisia läheisen ilahduttamiseen liittyviä tervehdyksiä. Kortteja on saatavilla OLKA-pisteeltä, ja ne ovat maksuttomia.

Tervetuloa OLKA-pisteelle valmiiksi kasvomaskiin varustautuneena ja turvavälit säilyttäen!


 

OLKA logo

Iso kuva

OLKA Kainuu yhteystiedot:

Seija Heikkinen, OLKA Kainuu, OLKA-koordinaattori, puh. 050 336 6034 tai seija.heikkinen@kainuunkylat.fi

Jari Vierimaa, OLKA Kainuu, verkostokoordinaattori, puh. 044 062 8400 tai jari.vierimaa@kainuunkylat.fi

OLKA Vastaavat KAKS:

Minna Mäkäräinen, kuntoutusohjaaja, puh. 044 797 0170
minna.m.makarainen@kainuu.fi

Leena Vuorenmaa, palveluesimies, puh. 044 750 2531
leena.vuorenmaa@kainuu.fi

Lisätietoja OLKA-toiminnasta:

OLKA Kainuu  tai valtakunnallinen OLKA-toiminta

 


Tilaa/ peruuta OLKA Kainuu uutiskirje | Rekisteriseloste | Seuraa meitä Facebookissa

 

 

 

26.03.2021