Uutiskirje ei näy oikein? Katso uutiskirje selaimessa.

 

 

20.10.2022

Hyvä OLKA Kainuu Uutiskirjeen tilaaja

OLKA Kainuu Uutiskirjeessä tiedotamme ajankohtaisesta OLKA toiminnasta.

Julkaisemme Uutiskirjeen noin neljä kertaa vuodessa.

Uutiskirjeen 3/2022 sisältö:

 • Tukea tarvitaan palveluiden käytössä
 • Vihreäliiviset tuovat iloa sairaalan käytävillä
 • OLKA esittelyt yhdistyksille
 • OLKA-piste yhdistysten ja sairaalan yksiköiden käytössä
 • TOIVO - sovellus; vertaistukea ajasta ja paikasta riippumatta
 • OLKA lukuina

 

Tukea tarvitaan palveluiden käytössä

Uusien palvelumuotojen, tässä tapauksessa sähköisten palvelujen, jalkauttamisessa arkipäivän käyttöön avainasemassa on kuitenkin kysymys; miten palvelu saadaan suurten kansanryhmien, tavallisten kansalaisten käyttöön?

Silmiini sattui taannoin juttu sähköisistä palveluista ja niiden käytöstä. Jutun mukaan suurin sähköisten palvelujen käyttäjäryhmä ovat nuoret, hyvin koulutetut ihmiset, mikä ei liene yllätys. Tämä ryhmä muodostuu ns. edelläkävijöistä (kellokkaista), jotka kokeilevat mielellään uutta tekniikkaa ja osaavat käyttää sitä. Tämä on tärkeä ryhmä uusien palvelujen, tuotteiden ja palvelumuotojen kehittämisessä, koska he kertovat kokemuksistaan eteenpäin ja saavat pikkuhiljaa muutkin kokeilemaan ja tutustumaan uusiin palvelumuotoihin ja tuotteisiin. Usein he toimivat myös lähipiirilleen tutoreina. >> Lue koko juttu täältä


 

Iso kuva

Vihreäliiviset tuovat iloa sairaalan käytäville

Haitarin sävelet tavoittivat maanantaina 10.10. Kajaanin uuden sairaalan ovesta sisään astuvan korvat. Vapaaehtoinen Eero Määttä oli ilahduttamassa soitollaan asiakkaita. Aulassa näkyi myös muutamia vihreäliivisiä. He ovat Ilona aula-avustajia. Olka-toiminta oli juhlistamassa Ilonan päivää. Sitä vietetään valtakunnallisesti ympäri maan.

Olka on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa, jonka tavoitteena on tuoda iloa sairaalan asiakkaille. Ilona-palvelu puolestaan organisoi vertaistukija-, aula-avustaja ja juttukaveritoimintaa sairaalan arkeen. Kajaanin sairaalassa toimintaa on ollut vuodesta 2020 alkaen. >> Lue koko juttu täältä.


 

Iso kuva

OLKA esittelyt yhdistyksille

OLKA on Kainuussa Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän ja sen keskussairaalan sekä järjestöjen välistä yhteistoimintaa. Toiminnan tavoitteena on tarjota mahdollisuus potilaan ja heidän läheistensä kiireettömään kohtaamiseen sekä tuen antamiseen sairauteen sopeutumisessa. OLKA tuo järjestöt sairaalaan ja koordinoi sairaalan vapaaehtoistoimintaa ja huolehtii tarvittavasta koulutuksesta ja tuesta. Tavoitteena on, että yhä useampi sairaalan potilas ja hänen läheisensä saa vertaistukea ja tukea vapaaehtoisilta toimijoilta.

OLKA®-toimintaan kuuluvat:

 • Sairaalan OLKA-piste
 • Sairaalavapaaehtoistoiminta
 • Vertaistalo.fi -palvelu
 • TOIVO-vertaistukisovellus

Etsimme uusia yhteistyöyhdistyksiä ja vapaaehtoisia mukaan OLKA-toimintaan.
Esittelen mielelläni OLKA-toimintaa joko henkilökohtaisesti yhdistyksenne tilaisuudessa, tai etänä Teamsin välityksellä.

Ota yhteyttä, niin sovitaan esittelyaika:
Jari Vierimaa, koordinaattori
jari.vierimaa@kainuunkylat.fi, puh. 044 062 8400


 

 

OLKA-piste yhdistysten ja sairaalan yksiköiden käytössä

Yhdistykset, yhteisöt ja sairaalan yksiköt voivat esitellä OLKA-pisteellä omaa toimintaansa, tai kertoa terveyteen liittyvistä aiheista. OLKA-pisteellä voi järjestää myös valtakunnallisiin teemapäiviin liittyviä tapahtumia.

Varaa OLKA-piste käyttöösi tällä lomakkeella


 

 

TOIVO - sovellus; vertaistukea ajasta ja paikasta riippumatta

”Kun hätä on suurin, on hyvä, jos jonkinlainen apu on lähellä ja saavutettavissa.”

Toivo on maksuton verkkovertaistuen sovellus, joka tarjoaa vertaistukea ja tietoa sairastuneille, vammautuneille sekä heidän läheisilleen.  Sovellus on osa OLKA-toimintaa, joka on koordinoitua vapaaehtois- ja järjestötoimintaa sairaalassa. Toiminnan tarkoituksena on muun muassa välittää tietoa vertaistuesta, ohjata tukea tarvitsevat vertaistuen piiriin sekä tuoda iloa, tukea ja toivoa potilaille ja heidän läheisilleen. Lue lisää


 

Iso kuva

OLKA lukuina

OLKA vapaaehtoiset ovat tehneet vapaaehtoisvuoroja vuoden aikana lokakuun loppuun mennessä Kainuun keskussairaalassa:

 • Aula-avustajina opastaen ilmoitusautomaattien käytössä ja saattaen sairaalan asiakkaita poliklinikoille 51 vuoroa, joista kertyi 1910 kohtaamista sairaalan asiakkaiden kanssa.
 • Vertaistukihenkilöinä tukien ja rinnalla kulkien vaikeassa elämäntilanteessa olevia 17 vuoroa, joista kertyi 98 kohtaamista sairaalan potilaiden kanssa.

Valmennettuja OLKA vapaaehtoisia on tällä hetkellä mukana toiminnassa 23 henkilöä.

Otamme jatkuvasti uusia vapaaehtoisia mukaan OLKA-toimintaan, joten hae mukaan OLKA vapaaehtoiseksi. Lue lisää ja tee hakemus


 

OLKA Kainuu yhteystiedot:

Jari Vierimaa, OLKA Kainuu, koordinaattori, puh. 044 062 8400  jari.vierimaa@kainuunkylat.fi

OLKA Vastaavat KAKS:

Minna Mäkäräinen, kuntoutusohjaaja, puh. 044 797 0170
minna.m.makarainen@kainuu.fi

Leena Vuorenmaa, palveluesimies, puh. 044 750 2531
leena.vuorenmaa@kainuu.fi

Lisätietoja OLKA-toiminnasta:

OLKA Kainuu  tai valtakunnallinen OLKA-toiminta

 


Tilaa/ peruuta OLKA Kainuu uutiskirje | Rekisteriseloste | Seuraa meitä Facebookissa

 

 

 

20.10.2022

Kalenteri